Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője szemléletesen mutatta be Orbán trükközését.

A jogvédő szervezetek szerint csak szemfényvesztés a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény - írta meg a 444. Három elismert jogvédő szervezet elemezte azt a kormányzati javaslatot, ami a veszélyhelyzet megszüntetéséről és az ezzel összefüggő átmeneti szabályokról szól. 

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország elemzéséből kiderült például, hogy a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény nem szüntetné meg a veszélyhelyzetet, mivel „határidő sem szerepel a jogszabályban."

Ezekre reagált közösségi oldalán Szabó Szabolcs Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője. A politikus szerint ez a törvény alátámasztja a korábbi félelmeit.

Egyrészt nagyon trükkös megoldás, hogy a kormány olyan törvényjavaslatot nyújt be, ami elfogadása esetén felhívja a kormányt, hogy ha úgy gondolja, akkor legyen szíves vonja vissza a különleges jogrendet. Másrészt egészen unortodox megoldás, hogy a törvény egyes szakaszai akkor lépnek hatályba, ha a kormány lefújja a veszélyhelyzetet.

Vagyis az Országgyűlés hoz egy törvényt, de az semmit nem ér addig, amíg Orbán úgy nem dönt. 

A végrehajtó hatalom (a kormány) a törvényhozó hatalom (Országgyűlés) fölé helyezi magát. Ez így nem demokratikus megoldás - hívta fel a figyelmet Szabó Szabolcs.

De nem ez az egyetlen gond a tervezettel. Egy hatalmas salátatörvénybe beleírnák például azt, hogy a jövőben az Országgyűlés jóváhagyása nélkül bármikor bevezethetnek olyan rendkívüli jogrendet, amikor a kormány saját hatáskörben korlátozhatja például a szabad mozgásunkat, a gyülekezési jogunkat, és gyakorlatilag bármilyen rendeleteket alkothat. Ez az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet.

Ennek pedig nincs jogvesztő határideje, vagyis még utólag sem kell szavaznia róla az Országgyűlésnek.

Szabó Szabolcs azoknak is válaszolt, akik erre a lehetőségre azt mondanák, hogy ezt csak szükség esetén vezetik majd be. Szabó szerint tapasztalhattuk már, hogy "migránsok" hiányában is képesek évek óta fenntartani a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet" , miközben annak feltételei nem teljesülnek.

Külön rémisztő, hogy Orbán lelkesen nyilatkozott arról nemrég, mennyire jó volt neki a mostani rendkívüli jogrend, mert nem kellett az ellenzékkel huzakodnia.

A független országgyűlési képviselő szerint ez így konkrétan az a koronavírus diktatúra, amiről a felhatalmazási törvény benyújtásakor beszélt.

Végül egy szemléletes példával támasztotta alá álláspontját:

"Palpatine kancellár is a válsághelyzetre hivatkozva szavaztatott meg magának újabb és újabb jogköröket a szenátussal, de végig arra hivatkozott, hogy csak addig van erre szüksége, amíg válsághelyzet van. És bár a szenátorok kisebb része és a jedik kezdettől fogva aggódtak a köztársaságért, de a többség nem érezte a veszélyt. A történet vége pedig az lett, hogy a szenátus maga szavazta meg a köztársaság felszámolását (miközben a demokrácia megvédéséről papoltak), és rövid idő után Palpatine magát a szenátust is felszámolta. Hát így!"

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.06

Polt ügyészsége szerint rendben van, hogy Kaleta nem megy börtönbe

Ennyi volt. Polt Péter ügyészsége bevédte Kaletát. Nem megy börtönbe a fideszes pedofil bűnöző.

  • 2020.07.06

DK: százezrek maradhatnak háziorvosi ellátás nélkül

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány "egészségügy-ellenes" politikája miatt a következő években több százezer ember maradhat háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás nélkül.

 

  • 2020.07.06

Külföldi nyaralás? Merkely óva int tőle

Itthon még egy hónap sem telt el a vészhelyzet megszüntetésétől, a környező országokban máris növekszik a megbetegedések száma. Közös érdekünk, hogy a nyaralást határon innen intézzük.